Adelina PATRICHI

AP

Născută: 29 martie, 1961, Bucureşti.

Orientalist cu studii de limbi şi literaturi străine (persană şi engleză) la Universitatea din Bucureşti, realizator al emisiunii Cultura în lume (difuzată de Televiziunea Romană pe parcursul deceniului 90), jurnalist având o experienţă semnificativă în domeniul culturii şi civilizaţiei, Adelina Patrichi s-a retras din lumea televiziunii şi s-a dedicat în anii 2000 scrisului şi editării de carte.

A scris cărţile din seria Indoglinda şi a înfiinţat editura TAJ pentru a aduce în România marii scriitori indieni ai momentului, considerând că va putea îmbogăţi semnificativ peisajul editorial românesc, mult timp plin de zone neexplorate, aflate integral în umbră. A revigorat zona traducerilor din domeniul romanului indian. Acesta cunoştea de câţiva ani buni un succes internaţional fără precedent, comparabil cu fenomenul sud american cu o jumătate de secol în urmă; pentru români însă, la începutul anilor 2000, romanul indian era încă o mare necunoscută.

Ca o recunoaştere a acestei munci de pionierat, în anul 2007 a fost invitată în India pentru a reprezenta, prin editura TAJ, Romania la prima participare cu stand de ţară la Kolkata Book Fair. A fost anul primelor contacte şi contracte cu marii jucători pe piaţa de carte indiană, cu editori, autori şi agenţi literari cu care a legat mai târziu prietenii şi alianţe preţioase.

Fiind singurul jurnalist care a reuşit să îi întâlnească pe membrii familiei lui Maitreyi Devi, eroina lui Eliade, a semnat documentarul Dragoste sau foc de paie, în 3 părţi, despre povestea de dragoste dintre Eliade şi Maitreyi. În prezent lucrează la o carte despre  Maitreyi, EU ŞI ADEVĂRATA MAITREYI – sau DESPRE IUBIRE ÎN INDIA.

Speră ca în în curând să termine lucrul la proiectul său de suflet, şi anume un roman cu acţiunea plasată în India, pe care a început să îl scrie în anul 2010.

Trăieşte în Bucureşti, alături de căţeluşa Micutza, căreia i-a dedicat una dintre cărţile ei.

PS Din 2013, de când Micutza nu mai este alături de ea, trăiește în Italia, lucrând la cărțile editurii și la romanul său.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s