Amitav GHOSH


Premii: 

● Arthur C. Clarke ● finalist Man Booker Prize ● finalist Man Asian Lite­ra­ry Award ● Prix Médicis ● Dan David Prize ● nominalizare Commonwealth Writers Prize (s-a retras din cursă) ● Sahitya Akademi A­ward (premiul național al Indiei) ● Ananda Puraskar ● Crossword Book Award ●Grinzane Cavour Prize ● Best American Essays ● Pushcart Prize ● Blue Metropolis International Literary Grand Prix 2011

Inclus, cu romanul LINII DE UMBRĂ, în ambiţioasa encilopedie 1001 DE CĂRŢI DE CITIT ÎNTR-O VIAŢĂ editată de Peter Boxall, apărută şi în România la editura Rao.

Unul dintre cei mai mari romancieri actuali ai lumii şi autor al romanului fluviu O MARE DE MACI (finalist BOOKER PRIZE 2008), publicat de editura Taj în 2010, după ce traducătorul a reuşit să ducă la bun sfârşit dificila sarcină de a transpune în limba română fermecătorul ghiveci de termeni nautici şi jargon al mărilor orientale.

În anul 2011 la Taj au apărut încă 2 cărţi de Amitav Ghosh, toate beneficiind de premii şi elogii ale criticii: PALATUL DE CLEȘTAR şi LINII DE UMBRĂ. Mult aşteptatul roman UN FLUVIU DE FUM, cartea a doua a trilogiei IBIS, începută de O MARE DE MACI, a apărut în toamna anului 2012.

Născut pe 11 iulie 1956. Calcutta, India.

O copilărie aventuroasă, multe călătorii prin lume, studii la Delhi şi un doctorat în antropologie la Oxford… nimic nu prevestea importanţa acestor detalii mai târziu în viaţa de scriitor a lui Ghosh, şi în spectaculoasa lui traiectorie internaţională. Ghosh a fost, pe rând, jurnalist, editor, profesor. Astăzi scriitor cu normă întreagă, îşi împarte timpul în mod egal între India şi America.

Comparat adesea cu Salman Rushdie, ca statură literară, Ghosh este cât se poate de diferit de acesta; el renunţa repede la realismul magic, găsindu-şi propriul stil, un epic nuanţat şi grandios în acelaşi timp, abordând teme universale cu profunzime şi umor. Amestecul acesta profund original de calitate literară şi un stil abordabil de toată lumea, nu numai de cititorii „profesionişti“, dar şi redescoperirea caracterului romanesc al marilor cărţi, revenirea la poveste, la fir epic, nu au întârziat să îi aducă diverse premii, culminând cu intrarea pe lista scurtă a premiului BOOKER PRIZE, în anul 2008, trecând peste Rushdie, care nu a trecut de lista lungă.

În afară de in­tra­rea romanului „O mare de maci“ pe lista scurtă a pre­­miului Man Booker Prize în anul 2008, toate cărţile lui Ghosh, scrise în limba engle­ză, au primit o sume­denie de distincţii literare, de la Arthur C. Clarke, (premiul decernat celor mai bune romane SF, pentru „Cro­mo­zo­mul Cal­­­cut­ta“) şi Prix Médicis (1990, pentru „The Circle of Reason“), până la Sahitya Akademi A­ward, premiul na­ţio­­nal al Indiei (pentru romanul LINII DE UMBRĂ).

În anul 2010, Amitav Ghosh şi Margaret At­wood au primit Dan David Prize. În 2012, romanul UN FLUVIU DE FUM, a doua carte din trilogia IBIS, a intrat pe lista lungă a premiului Man Asian Lite­ra­ry Award.

Invitat de Editutra Taj pentru a lansa noul roman, autorul inclusese România în programul turneului său european din octombrie 2012. Cele două zile de program bucureştean cuprindeau o serie de evenimente şi interviuri, ca și un dialog cu jurnalistul Cătălin Ştefănescu, într-o întâlnire cu publicul cititor. Din păcate, în urma unui incident petrecut la Consulatul României din New York, unde un diplomat român l-a tratat, după cum a declarat Ghosh, „ca un comisar din era Cortinei de Fier”, el a renunţat la etapa românească a turneului. În aşteptarea autorului, noi continuăm să publicăm cărţile din seria IBIS. UN FLUVIU DE FUM a venit şi în România. Urmează volumul al treilea al trilogiei IBIS: UN POTOP DE FOC. 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s