Rabindranath TAGORE

(1861-1941)

Cel mai cunoscut autor al Indiei, Tagore a adus Asiei, în anul 1913, primul premiu Nobel. Poet, prozator, filozof, dramaturg, eseist, pictor şi compozitor de geniu, el a excelat în tot ceea ce şi-a propus să realizeze. Pentru a salva copiii Indiei de metodologia strictă a educaţiei formale, a înfiinţat vestita şcoală în aer liber din Shantiniketan, după modelul tapovana, şcoala vedică în sihăstrie. Două dintre cântecele sale au devenit imnuri naţionale în India şi Bangladesh. A fost un promotor de marcă al dansului indian, un desăvârşit cântăreţ şi un inspirat creator de manuale şi cărţi pentru copii, pe cele mai diverse teme: limba engleză, traduceri, stele şi Univers.

A fost penultimul dintre cei cincisprezece copii ai unei familii de aristocraţi; tatăl său, Maharişi („Marele înţelept“), era un mare iubitor de artă; bunicul, supranumit Prinţul, afacerist de succes, patron al artelor, filantrop şi neguţător de indigo şi zahăr, a fost primul bengalez fondator de bancă.

O mină de aur pentru editurile indiene, care s-au bătut ani de zile pentru drepturile scrierilor sale, Tagore se vinde astăzi în tiraje uluitoare, în jurul numelui său construindu-se o adevărată industrie.

Pe nedrept ignorate de programele editoriale româneşti ale secolului al XX-lea, romanele lui Tagore sunt creaţii uluitoare, incomode, în care dragostea-pasiune, practic inexistentă în societatea indiană de ieri şi de azi, este adeseori stihială. Cât despre religie, aceasta este supusă dezbaterii, îndoielii şi chiar negării, lucru neobişnuit şi politic incorect chiar şi astăzi, după un veac, în cele mai moderne părţi ale lumii. Universal, atemporal, niciodată demodat, Tagore a scris, cu un secol în urmă, aşa cum ar scrie dacă ar fi contemporanul nostru.

 

Editura Taj vă pregătește:

– o ediţie nouă din CHATURANGA
– o ediţie nouă din GITANJALI, opera care i-a adus lui Tagore Nobelul
– romanul CHOKER BALI, pe care Maitreyi îl citea pe ascuns
– STAFIA – poveşti stranii şi supranaturale,
– NAUFRAGIUL (un „Mândrie şi prejudecată” inian)
şi altele…

Cărți de Rabindranath TAGORE apărute la Taj:

LICURICI, perle de înțelepciune

Licurici

 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s