Linii de Umbră

Inclus în enciclopedia 1001 DE CĂRŢI DE CITIT ÎNTR-O VIAŢĂ
Evenimentul anului la editura TAJ
Un roman de Amitav GHOSH 
• 304 pag • 30 RON • Comandă aici. 
 
O carte-cult care a schimbat vieţile mai multor generaţii din Asia. Un roman care se studiază în universităţi.  Despre el s-au scris tomuri de eseuri critice. Limba română îl aştepta.
  
SAHITYA AKADEMI AWARD – Premiul Academiei Naţionale de Litere a Indiei
 Deşi O Mare de Maci şi Palatul de Cleştar au fost cele care au adunat marile premii occidentale, Linii de umbră este considerat de cititorii profesionişti cel mai bun roman scris de Ghosh.
 

RECENZII:

  • Cu precizie proustiană… examinează ceea ce ne uneşte şi ceea ce ne desparte. Un scris calm şi plin de forţă… în care se arată cum detaliile şi amin­tirile dau formă vieţilor noastre la fel de intens ca eveni­men­tele de o importanţă globală.( Publishers Weekly)
  •  Un maestru al stilului. Un roman strălucit. Uluitor… amuzant, trist, înţelept şi de o anvergură cu adevărat in­ter­naţională. (The New York Times Book Review)
  • Un roman uluitor, o operă rară. Ghosh abordează diverse proble­me de esenţă filosofică, împărtăşindu-i-le cititorului cu o blândeţe, o gingăşie care reflectă transparenţa per­so­­najului na­rator. În timp ce tragedia e gata să erupă, romanul este traversat de un fir roşu, al umorului şi al dibăciei limbajului… (New Republic)
  •  Toate scenele, zugrăvite din câteva trăsături apăsate şi grăitoare de penel, stăruie în memorie… (The Washington Post)
  • Şlefuit şi profund. (Times Literary Supplement)
  • Romanul lui Ghosh împleteşte laolaltă vieţi personale şi evenimente publice (…) cu o iscusinţă foarte rară… Cartea este ambiţioasă, amuzantă, pătrunzătoare. (A.K. Ramanujan)
  • Curajos şi provocator… şi de asemenea, pe alocuri, foarte distractiv. (Philadelphia Inquirer) 
  • Modurile în care evenimentele globale se infiltrează în ferme­că­toarea coregrafie a vieţilor private se conturează foarte abil. O ex­cavare revelatoare – şi satisfăcătoare – prin filoanele memoriei unei familii. ( Kirkus Reviews)

 DESCRIERE

Original, complex, inovator, greu de uitat… Începând la Calcutta, în anii şaizeci, romanul lui Amitav Ghosh urmăreşte două familii – una din Anglia, cealaltă din Calcutta – ale căror vieţi se întrepătrund în mod tragic. Naratorul, căruia nu îi aflăm numele, încearcă să recompună, din amintiri personale, frânturi de conversaţie şi povestiri ale altora, viaţa celor care i-au marcat existenţa, începând cu Ila, verişoara pe care o iubeşte de când se ştie, şi sfârşind cu Tridib, verişorul, personaj învăluit în mister. Conştient că există ceva care îi sca­pă, povestitorul urmăreşte mersul evenimentelor înainte şi înapoi în timp, de la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial şi până la sfârşitul secolului al XX-lea, de-a lungul mai multor decenii de violenţă în Bengal, dovedind o sensibilitate ieşită din comun, o inocenţă care transformă povestea lui într-o cronică personală, inteligentă şi dureroasă a vremurilor pe care le trăieşte. Şi în sfârşit un secret copleşitor i se dezvăluie, când e prea târziu, pentru toţi cei implicaţi. 

 

DETALII TEHNICE

Autor: Amitav Ghosh
Nr pagini: 304
Format: 13-20, brşsat
Apărut: 22 noiembrie 2011
Traducere de: Mihnea Columbeanu
Colectia: Taj Heritage
Preţul de librărie: 32,7 RON
Preţul nostru: 30 RON

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s