Un Fluviu de Fum

Finalist MAN ASIAN LITERARY PRIZE 2011
Un roman de Amitav GHOSH • 560 pag • 38,5 RON • Comandă aici
 
 

Epopeea continuă şi după „O mare de maci”!

Descris ca „un roman al şoaptelor chinezeşti”, „la fel de ameţitor ca un vis indus de opiu”, romanul „Un fluviu de fum”, a doua carte din seria IBIS, recreează furnicarul porturilor Chinei la începutul secolului al XIX-lea şi prăpastia prejudecăţilor care au împărţit lumea în două şi au schimbat cursul istoriei. Estul se înfruntă cu Vestul în micul oraş al străinilor din Canton, interzis femeilor albe, o aşezare pitorească în care înfloresc atelierele de pictură dar şi cruzimea marilor afaceri, în care corăbiile străine descarcă opiu de contrabandă şi bărbaţii îşi construiesc o viaţă dublă.

Bahram Modi, neguţător de opiu înstărit din Bombay, fiul său pierdut Ah Fatt, orfana Paulette şi noii lor prieteni pleacă în căutarea dragostei, aventurii, bogăţiei şi a unei flori rare despre care vorbesc legendele. „Cel mai reuşit personaj al lui Ghosh”, adept al unei religii care trasează o linie curată între bine şi rău, Bahram este victima unui destin care îl împinge de partea cealaltă a acestui hotar. În fumul opiului adus de el clandestin pe corabia Anahita se clădeşte o tragică poveste de dragoste şi prietenie, de sacrificiu şi decizii devastatoare.

poza_fluviul_2
 

Gândit ca un roman istoric, ca o poveste a comerţului cu opiu, romanul „Un fluviu de fum” recreează China şi viaţa neguţătorilor străini din Canton cu precizia unui pictor figurativ. Canton, oraş tumultos și pitoresc, aşezare strălucitoare plutind pe apele istoriei, capitala unui comerţ ilegal, Canton, cu Babelul său de limbi, cu bogăţiile nemăsurate, cu morala uitată şi străduţele înguste, cu pepinierele secrete din care adevărate comori botanice pornesc pe mare spre grădinile Europei, se desface, sub penelul lui Ghosh, ca o lume paralelă, populată de o distribuţie imensă de personaje – magnaţi, guvernanţi, jurnalişti, horticultori, artişti, peşti, traficanţi şi fugari, celebrând bucuriile amestecului cultural şi culinar, hibridizarea limbii şi a popoarelor. Romanul este o tapiserie imensă lucrată în detaliu, cu „lecţii” de pictură, botanică, politică, bucătărie orientală, istorie şi comerţ liber, adevărate studii comparative pline de lirism, pasiune, retorică şi umor. Ghosh nu dă verdicte. Revizitată, istoria îşi schimbă, cu acest roman, vechiul punct de greutate.

 
poza_fluviul_2
 

DETALII TEHNICE

Autor: Amitav Ghosh

Nr pagini: 560
Format: 13-20, broşat
Apărut: octombrie 2012
Traducere de: Mihnea Columbeanu
Colectia: Taj Heritage
ISBN: 978-606-93050-5-8
 
Preţul de librărie: 48,5 RON
Preţul nostru: 38,5 RON
 
 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s