SANTAL ŞI PUMNAL, mistere orientale

Când am iniţiat această colecţie, ne-am gândit la cititorul amator de romane poliţiste, dar şi de spaţii exotice ori de mistere orientale, o îmbinare de gusturi pe care am întâlnit-o la mulţi români, şi le-am făcut pofta dintr-un foc! Am îmbinat mai multe condimente literare într-un singur ceaun şi a ieşit un meniu extraordinar!

Ştiaţi, de exemplu, că există un Sherlock Holmes indian?
Sau că autorul său este un faimos regizor?
Aţi auzit de crimele din Egipt şi dezlegarea ingenioasă a misterelor lor de către…
Aveţi răbdare şi toţi vor veni la voi în casă şi, sperăm noi, în suflet!

Seria FELUDA

Fenomenul Feluda, un adevărat cult în Bengal, a ţinut captivi cititorii timp de peste 30 de ani…

Cum am ajuns la Feluda? Când Adelina Patrichi, directorul nostru editorial, ajungea la Kolkata Book Fair, cumpăra şi câteva romane poliţiste, gândindu-se că are nevoie de ceva de citit pe tren, în interminabilele călătorii pe teritoriul Indiei. De cum a deschis prima cărticică cu Feluda, a fost cucerită pe loc! Orele au zburat, şi trenul la fel! Atunci i-a venit ideea acestei colecţii şi în particular a acestei serii, ce adaugă la reţeta colecţiei câteva ingrediente în plus: un nume mare, un premiu mare şi o surpriză mare, una nemaiîntâlnită în lumea literară!

Surpriza este o informaţie stupefiantă: unul dintre cei mai mari regizori ai lumii, singurul regizor indian laureat al premiului Oscar, este cunoscut în toată India nu numai prin filmele sale, ci şi datorită personajului din… romanele sale. Da, aţi auzit bine! Satyajit Ray, marele Ray, a scris toată viaţa romane poliţiste! Şi le-a scris cu real talent de scriitor, dar mai ales cu mult umor.

 Feluda, detectivul indienilor, creaţia unui mare regizor al cinematografiei mondiale (care şi-a şi ecranizat, cu mare succes de public, două dintre cărţi!), va apărea sistematic la editura noastră în ritm susţinut, până ce Feluda nu va mai avea nici un secret faţă de dvs.

 POVESTEA CĂRŢILOR CU FELUDA

 Când regizorul Satyajit Ray publica la Calcutta, cu aproape 50 de ani în urmă, prima carte cu detectivul Feluda, cu ocazia sărbătorii Durga Puja (cea mai mare sărbătoare a Bengalului), nici prin cap nu-i trecea că personajul său se va bucura de un aşa de mare succes, „obligându-l“ să scrie câte unul sau două romane pe an, timp de aproape treizeci de ani. Ultimul, „Misterul Magicianului“, a apărut postum.

 Iniţial, cărţile au fost scrise pentru tineri şi adolescenţi, dar Feluda nu a întârziat să cucerească toată familia celor cărora le era destinat. Ray a fost nevoit să diversifice intriga şi să-l trimită pe Feluda în destinaţii mirifice şi legendare, cititorii făcând cu el un veritabil tur al Indiei.

În fiecare an când începea Durga Puja, publicul aştepta noile aventuri ale lui Feluda cu sufletul la gură; să pui mâna primul pe noul Feluda devenise în fiecare casă o modă, o parte integrantă din sărbătoare, din delicatesele ei. Acest deliciu intelectual a dispărut pentru totdeauna numai odată cu moartea autorului. Ne rămân astăzi cele 35 de cărţi cu Feluda pe care le-a scris Ray pentru sărbătorile de odinioară.

 Cărţile lui Ray s-au tradus în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, poloneză, japoneză.

 

 


Editura TAJ va publica toată seria de romane cu detectivul FELUDA, în colecţia SANTAL ŞI PUMNAL:

 

FORTĂREAŢA DE AUR ŞI VIEŢILE ANTERIOARE
 CRIMĂ ŞI RAMAYANA
FELUDA ŞI STATUETA DIN BENARES 
FELUDA ŞI JURNALUL UCIGAŞ
FELUDA ŞI MOARTEA ÎN LIMBA TIBETANĂ
FELUDA LA LONDRA
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s