Saratchandra CHATTOPADHYAY

Saratchandra Chattopadhyay
(1876-1938)

Creatorul lui DEVDAS, cel mai popular erou indian!

Saratchandra s-a născut într-o familie modestă de brahmani din Devanandapur, un sat din Bengalul de Vest. El a crescut într-un cămin sărac, iar educaţia lui a fost una sumară. Fire aventuroasă, ca şi tatăl său, după moartea bunicului şi a mamei Saratchandra a plecat în lume, încercând să preia obiceiurile asceţilor rătăcitori, după care a făcut diverse munci modeste contra cost.

Peste tot pe unde a umblat, el s-a apropiat mult mai uşor de păturile defavorizate ale societăţii, de cerşetori, prostituate, muncitori cu ziua, manifestând o aversiune evidentă faţă de lumea artificială a familiilor înstărite.

La un moment dat, a plecat în Burma, de unde a început să trimită scrieri la principalele re-viste indiene de profil ale vremii. În acea perioadă scurtă, de numai zece ani, Saratchan-dra a scris principalele sale capodopere: Devdas, Parinita, Srikanta şi Charitrahin, care l-au transformat peste noapte, la vârsta de numai patruzeci de ani, într-un scriitor renumit şi într-un om bogat. Întors în ţară, şi-a achiziţionat un conac prosper în Samtabed, la periferia Calcuttei, şi şi-a dedicat restul vieţii scrisului.

Romanele lui fac şi astăzi senzaţie printre bengalezi, cititori avizi şi avizaţi, care vin în valuri imense la marile Târguri de Carte. 

Devdas este incontestabil cel mai cunoscut, citat şi iubit personaj din întrega literatură bengaleză.

La editura TAJ a apărut: DEVDAS – O iubire indiană

Urmează: PARINITA – a ta în vecii vecilor

Lasă un comentariu