Satyajit RAY

 Regizor de Oscar şi autorul seriei de romane poliţiste cu Feluda, un soi de Sherlock Holmes indian.

SATYAJIT RAY (1921-1992), cel mai mare regizor indian şi singurul premiat cu Oscar, scriitor şi gânditor de marcă al Indiei, s-a născut în Calcutta în anul 1921. A fost toată viaţa lui un avid cititor de cărţi poliţiste, dar şi un popular şi prolific scriitor.

Tatăl său, Sukumar Ray, era un apreciat autor satiric şi scriitor de versuri pentru copii şi de limericks. Bunicul, la rândul său renumit autor, publicist şi muzician, a fost creatorul popularelor personaje indiene pentru copii Goopy şi Bagha – doi muzicieni săraci care primesc de la fantoma unui rege o pereche de conduri ce îi pot duce unde le doreşte inima. Ray avea să ecranizeze povestea bunicului, în două filme-basm cu un fulminant succes de public.          

A studiat pictura la Shantiniketan, cu Nandalal Bose, devenind un ardent admirator al lui Rabindranath Tagore, creatorului vestitei Universităţi din Shantiniketan. Tagore, primul autor al Asiei premiat cu Nobel, i-a devenit mentor spiritual. Ray a realizat mai multe ecranizări după cărţile marelui scriitor, printre care Charulata şi Ghare Baire („Casa şi Lumea“), şi i-a dedicat un documentar. A înfiinţat Calcutta Film Society şi este creatorul celebrei trilogii clasice despre micuţul Apu, cu care a cucerit Europa: Pather Panchali (Cântecul drumeţului), Aparajito (Neînvinsul), Apur Sansar (Lumea lui Apu). În acesta din urmă, Apu, ajuns om mare, se îndrăgosteşte de Aparna, interpretată de Sharmila Tagore, nimeni alta decât nepoata lui Tagore.

A scris nenumărate cărţi de ficţiune sau despre lumea filmului. În anul 1992 primea premiul Oscar; la scurt timp după aceea se stingea din viaţă, în culmea gloriei.

Editura TAJ va publica toată seria de romane cu detectivul FELUDA, în colecţia SANTAL ŞI PUMNAL:
FORTĂREAŢA DE AUR ŞI VIEŢILE ANTERIOARE
CRIMĂ ŞI RAMAYANA
FELUDA ŞI STATUETA DIN BENARES
FELUDA ŞI JURNALUL UCIGAŞ
FELUDA ŞI MOARTEA ÎN LIMBA TIBETANĂ
FELUDA LA LONDRA

Lasă un comentariu