Arlechinada

Un roman de dragoste şi ură în România comunistă

de Ludmila SHUMILOV

234 pag., 18 RON, comandă cartea aici.

Primul roman al autoarei (româncă stabilită în Anglia) a fost descoperit de Simon Maginn, prozator britanic (autorul romanului horror “Sheep”, după care s-a turnat filmul “The Dark”, cu Sean Bean în rolul principal).

O dragoste nemuritoare într-un univers strâmb… o arlechinadă a trădării…Aşternută pe hârtie în limba engleză, într-o vară londoneză, cartea este o demonstraţie cutremurătoare a puterii cuvântului scris. Dacă la început ea a fost o simplă ficţiune ţâşnită din imaginaţia unui scriitor aflat la prima lui lucrare, imediat după predarea ei editorilor povestea a început să schimbe destinul autoarei. Prima tragedie din Arlechinada a fost imitată de viaţă, Ludmila Shumilov devenind victima propriului său roman.
 
În urma tragediei personale, copie la indigo a istoriei din cartea pe care tocmai o scrisese, autoarea a fost la un pas de a o retrage de la tipar. Însă rezolvarea cumplitei cumpene în chip aproape magic, întocmai ca şi în carte, a scos Arlechinada în lume. Rămâne de văzut câte destine va mai schimba ea, destine ale celor ce-o vor citi, lăsându-se la rândul lor citiţi…

Cartea se lasă citită şi te citeşte, iar apoi îţi arată cine eşti… (Arlechinada, pag. 22)

RECENZII

“Foarte, foarte bun. Un roman măiestrit construit, excepţional de bine scris. O voce unică; foloseşte o limbă engleză bogată şi complexă, cu supleţe şi elocvenţă – dialogul îi vine ca o mănuşă. Totul se îmbină perfect, iar dialogul ‘ne-realist’ se potriveşte de minune cu stilul foarte sofisticat, adesea poetic al acestei proze.”

SIMON MAGINN

Un roman al secretelor de familie şi al iubirii imposibile. Suspans la limita suportabilului… anunţă cariera unei prozatoare care nu se lasă sedusă de exotism facil sau de mirajul romanţului. …Un ins malefic, Herlequin, conducea o armată de demoni care străbăteau cerul pe cai negri înaripaţi, menţionează scrierile medievale. Răul regimului comunist, actele bestiale ale poliţiei politice nu sunt în viziunea Ludmilei Shumilov departe de viziunea întunecată din aceste manuscrise medievale. Personajele evoluează într-un univers concentraţionar, cu o palidă speranţă a unei eliberări într-un viitor îndepărtat.

Recomandare COTIDIANUL, Scrieri pentru început de an

O carte dramatică… trăieşte în jurul unei scene, sălbatica scenă a unui viol într-o cabină de teatru, cu o oglindă ca unic martor al grozăviei care se consumă – o oglindă veche, ciobită, pătată… A doua zi violatorul dispune înlocuirea acelei oglinzi cu o mândreţe de oglindă (veneţiană), o oglindă cu incrustaţii, un întreg spectacol de sticlă, cu pretextul că noua oglindă nu are memorie… Aici este cheia acestei cărţi. Oglinzile AU memorie. Ludmila Shumilov… a depozitat, a arhivat informaţia, a interiorizat suferinţa şi o revarsă de-abia acum…

RADU PARASCHIVESCU

 DESPRE CARTE

Poate fi dragostea o greşeală? Poate ea să salveze sufletul unui călău?

Anul 1984. În universul de coşmar al României comuniste, iubirea devine un veritabil călcâi al lui Ahile… Frumoasa actriţă Lia Darian, al cărei trecut ascunde un secret teribil, se îndrăgosteşte obsesiv de tânărul ofiţer de Securitate Paul Roman, un bărbat fermecător, diabolic şi crud. În această lume fără speranţă, trădarea, pasiunile interzise, ambiţiile nemăsurate şi iubirea se prind în hora unei arlechinade infernale.

CASETA TEHNICĂ:

Autor: Ludmila Shumilov
Gen: Thriller, dRAGOSTE
Nr pagini: 234
Format 14-21
Colectia: Taj Gold
Pretul nostru: 18

Lasă un comentariu