În arşiţa dragostei

Inedit! O bijuterie literară. O carte rară, despre care în România nici nu s-a vorbit…
Poeziile scrise de Maitreyi Devi pentru Mircea.
• 96 pag, cartonată • Preţ 29,5 RON • Comandă mai jos pe pagină

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu semnătura autoarei în facsimil inscripţionată cu folio auriu pe copertă.

Cu mărturiile familiei, scrisori, fotografii.

 • „O sublimare artistică a disperării. Nu am citit niciodată poezii ca acestea. Cartea are şi o semnificaţie filozofică; este reprezentativă pentru geniul indian. Dar mâhnirea teribilă care se ascunde în aceste poeme face orice apreciere, supusă teoretizării, să pară nu numai superficială, ci şi, într-un fel, lipsită de sens.“
 • Sergiu Al-George
   
   Greu de găsit astăzi chiar şi în India, versurile scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, ca primă replică la cartea lui, apar pentru prima oară în limba română, într-o ediţie de lux, cartonată. O veţi găsi pe adevărata Maitreyi între filele acestei cărţi de poezii, îmbogăţită cu fotografii de epocă, corespondenţă şi interviuri. Maitreyi, eroina lui Eliade, a fost în realitate o figură proeminentă a intelectualităţii indiene din secolul trecut, a primit cel mai important premiu indian pentru literatură, a deschis un orfelinat, a luptat pentru reforme sociale şi protecţia mediului.
   
  Cartea de poeme de dragoste pentru Mircea, un volumaş de poezii de dragoste teribile, pline de patimă şi durere, cu titlul original „Aditya Marichi“, a fost scrisă sub imperiul emoţiilor trezite de întâlnirea lui Maitreyi, la Calcutta, cu reputatul orientalist Sergiu Al-George, după 42 de ani de la desfăşurarea evenimentelor descrise în romanul „Maitreyi“. Sergiu îi povestea autoarei romanul „Maitreyi“, scris de Eliade, readucându-i astfel în suflet toată iubirea pierdută cu aproape o jumătate de veac înainte. Atunci Maitreyi se apuca şi ea de scris şi, cu aceeaşi febrilitate cu care fusese scrisă „Maitreyi“, a pus pe hârtie, între 18 septembrie şi 18 decembrie 1972 această primă replică literară la romanul lui Eliade. Aditya Marichi înseamnă „rază de soare“ (aditya – „soare“, marichi – „rază“) şi este inspirat de numele pe care tatăl ei, filozoful Dasgupta, i-l dăduse lui Mircea, considerând că, pronunţat în bengali, aducea cu numele „Eliade Mircea“. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scrise în 1972, imediat după ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezie însă datează din anul 1947, când Maitreyi avea treizeci şi trei de ani.
   
  Pentru prima dată în România vorbim despre aceste poezii, şi în acelaşi timp le publicăm – acum le puteţi citi şi ţine aproape de suflet. Dar între filele cărţii „În arşiţa dragostei“ noi ne propunem mai mult decât atât: pe lângă acele poezii sfâşietoare, vă aducem şi mărturiile familiei. Editorul Adelina Patrichi, căreia familia lui Maitreyi i s-a confesat, între 1996 şi 2007, vă aduce, în această ediţie îngrijită şi pusă în valoare ca un diamant într-o montură delicată, pe lângă poeziile de dragoste scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, sufletul adevăratei Maitreyi, în cuvintele ei şi ale celor ce au iubit-o sau renegat-o. Pentru că tot aici veţi afla şi despre tragedia pe care a declanşat-o în societatea conservatoare bengaleză publicarea replicilor literare la celebrul roman al lui Eliade, scrise de Maitreyi însăşi. Acolo, eroina lui Eliade, ajunsă o personalitate remarcabilă a Calcuttei, mamă şi bunică, recunoştea că încă îl mai iubea pe românul care locuise în casa Dasgupta în 1930! Aşadar veţi citi confesiunile făcute de Chitrita Devi (Chabu, sora lui Maitreyi, prezentă şi în romanul lui Eliade), Priyadarshi Sen (fiul lui Maitreyi) şi Rupa Sen (nora) – aceştia din urmă ajunşi şi ei personaje, în romanul scris de Maitreyi. De asemenea, volumul conţine fotografii din epocă, facsimile din scrisorile despre şi pentru Mircea, date despre ecranizările celebrelor romane. De asemenea, puteţi vedea aici, în facsimil, şi cuvintele disperate pe care Maitreyi le-a scris lui Mircea în grabă pe cartea ei de poezii (cea pe care tocmai o publicase), pentru a-l avertiza că părinţii ei aflaseră despre povestea lor de dragoste.
 • Titlu: ÎN ARŞIŢA DRAGOSTEI – Poeme şi confesiuni despre Mircea Eliade
 • Cartea mai cuprinde fragmente din:
  – scrisorile lui Maitreyi Devi către Sergiu Al-George
  – interviu cu Chitrita Devi (Chabu din romanul Maitreyi)
  – interviuri cu Rupa şi Priyadarshi Sen (fiul şi nora lui Maitreyi)
 • Autor: Maitreyi Devi
 • Nr pag. 96
 • Coperta: Cartonată, cu semnătura lui Maitreyi, in facsimil, „gravată”  în folio pe coperta 1
 • Prefaţă, traduceri, interviuri, note: Adelina Patrichi
 • Preţ: 29,5 RON
 • Taxe expediţie: 8 RON
 • Cumperi aici: 

  
Reclame

2 gânduri despre &8222;În arşiţa dragostei&8221;

 1. am citit dragostea nu moare de aceasta remarcabila scriitoare si mi-a placut foarte mult, asa ca sunt curioasa s-o citesc si pe aceasta, multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s